Druhy kaviáru

 

Kaviár z jeseterů

Nejznámější kaviár v podvědomí lidí je z jeseterových ryb, který je nazýván pravým kaviárem. Jikry jsou drobné šedočerné až černé barvy. Za nejkvalitnější je v současné době považován kaviár íránský, jehož cena se v závislosti na kvalitě a druhu jeseterové ryby pohybuje ve Francii mezi 9.000 - 25.000 franků za 1 kilogram.

Velké neregulované výlovy jeseterových ryb v poslední době zvláště po rozpadu SSSR, způsobily prudké snížení jeseteří populace a následně nedostatek výrobků z jeseterů na trhu a zvýšení cen. Světová organizace doporučila pro záchranu jeseterů regulaci lovu . Vypracovala program na podporu reprodukce jeseterových ryb a snaží se přes členské státy zpřísnit postih nelegálních obchodů a pytláctví. K tomuto programu se se přihlásila i anglická královna, která nechala jeseteří kaviár vyřadit z jídelníčků.

Rusové byli přinuceni vyhlásit zákaz lovu jeseterů. Nelegální lov, pytláctví, však pokračuje, proto některé země vyhlásili embargo dovozu kaviáru z jesetera.

Lososí kaviár

Kaviár z lososa je značně oblíben zvláště v Rusku, kde se stal nedílnou součástí pokrmů podávaných u carského dvora a i v současné době je velmi oblíbeným pokrmem.Velkou spotřebu lososího kaviáru vykazuje Japonsko, kde zvláště u mladé generace vytlačuje tradiční suči dělané z lososích jiker.

 

Lososí kaviár je stejně jako jeseteří přírodní, bez barviv a přídavných látek. Vyznačuje se příjemnou vůní a vlhkou elastickou jikrou, která v ústech praskne a na jazyku pocítíme příjemnou nasládlou chuť pomalu přecházející v mírnou hořčinu.

Kaviár IMPERÁTOR lze zakoupit v síti prodejen Delvita a Julius Meinl.

Kaviár z mořských ryb

Na našem trhu se ještě můžeme setkat s kaviárem vyrobeným z jiných mořských ryb. Tento kaviár má drobné jikry a je silně barven do výrazně červenooranžové nebo černé barvy, odpovídá svou chutí a kvalitou nízké ceně, pohybující se okolo 40 korun za 50 g kaviáru. Bohužel velká část populace z neznalosti zaměňuje tyto nekvalitní náhražky za kvalitní kaviár z jeseterovitých ryb.