Losos

Losos je tažná ryba, vyskytující se v několika formách (např.Losos obecný, Losos atlantský, Losos růžový). Mládí prožívá v horních tocích řek. Odtud táhne do moře, kde poměrně rychle dospívá a jako dospělá ryba se vrací na místa svého vylíhnutí. Jedině tam se rozmnožuje.Během pobytu v moři nabývají lososi na váze přes 1kg za měsíc. Za tu dobu se jim nahromadí v těle velké množství tuku, který zbarvuje jejich svalovinu oranžovočerveně. Roční lososi dorůstají nejméně do 50cm, za dva roky mají 70 až 90cm a ve třech letech 90 až 105cm. Jejich hmotnost v té době dosahuje 8 až 13kg. Výjimečně byli uloveni i lososi větší a rekord drží samec, který vážil 46,7kg.

Při cestě z moře do horních toků řek nepřijímají lososi téměř žádnou potravu. Stravují svůj tuk a jejich maso ztrácí oranžovou barvu. Zato se mění zbarvení těla. Pokud žijí lososi v moři jsou stříbřití. Během tahu se mění barva hřbetu u samců do hněda, boky jsou modravé a břicho červené. Celé tělo je poseto purpurovými tečkami. Po vytření ve sladké vodě většina samců hyne. Samice - jikernačky mají velké jikry o průměru 4 - 7 mm. Ve vaječnících jich mají 10 000 až 40 000. Mladí lososi, kteří se vylíhli tam, kde jejich rodiče, prarodiče a celé generace před nimi, žijí v řekách jeden až dva roky. Pak táhnou do moře a celá historie se opakuje.

Kaviár Imperátor je vyroben v moderní provozovně společnosti Lesy Hluboká nad Vltavou a.s. v České republice. Výroba kaviáru Imperátor je zajištěna z kvalitních přírodních surovin (jikry) získané z růžového lososa a z lososa atlantského původem z aljašských vod. Proces technologického zpracování je řízen od skladování po konečný výrobek prostřednictvím HACCAP.

Kaviár z lososa Imperátor je charakterizován vysokou kvalitou a výbornou chutí. Gurmáni ocení mírnou slanost a jemnou chuť .